21 lutego 2018Stanowisko KZBS w sprawie projektu ustawy o restrukturyzacji zadłużenia gospodarstw rolnych

W dniu 19 lutego br. w związku z trwającym aktualnie procesem konsultacji publicznych KZBS skierował do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi uwagi i propozycje dotyczące projektu ustawy o restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne.

Przedmiotowy projekt Ustawy określa zasady i warunki restrukturyzacji zadłużenia podmiotu prowadzącego gospodarstwo rolne oraz zakłada utworzenie nowych form pomocy dla zadłużonych podmiotów, poprzez zastosowanie następujących rozwiązań:

1)udzielanie przez ARiMR podmiotowi prowadzącemu gospodarstwo rolne:
-dopłat do oprocentowania kredytów udzielonych przez banki na sfinansowanie spłaty zadłużenia  powstałego w związku z  prowadzeniem działalności rolniczej,
-pożyczek na sfinansowanie spłaty zadłużenia powstałego w związku z prowadzeniem działalności rolniczej,
2)udzielanie przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) podmiotowi prowadzącemu gospodarstwo rolne zabezpieczenia w formie gwarancji spłaty kredytu restrukturyzacyjnego,
3)przejęcie przez KOWR długu powstałego w związku z prowadzeniem działalności rolniczej przez podmiot prowadzący gospodarstwo rolne.

KZBS w piśmie skierowanym do MRiRW przekazał szereg uwag oraz propozycji do treści projektu Ustawy. Przede wszystkim zwrócono uwagę, iż zawarte w przedmiotowym projekcie wyłączenie stosowania Rozporządzenia z dnia 5 lipca 2017 r. w sprawie określenia przedmiotów należących do rolnika prowadzącego gospodarstwo, które nie podlegają egzekucji w stosunku do egzekucji komorniczych prowadzonych na wniosek ARiMR oraz KOWR (Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa) powinno mieć również zastosowanie do sektora bankowego.

Poniżej publikujemy link do projektu ustawy, natomiast z pełną treścią stanowiska KZBS mogą się Państwo zapoznać w zakładce Strefa Członkowska.