15 grudnia 2017Stanowisko KZBS w sprawie nowelizacji uchwały nr 71/2016 Zarządu NBP

Tytułowa nowelizacja dotyczy trybu i szczegółowych zasad przekazywania przez banki do Narodowego Banku Polskiego danych niezbędnych do ustalania polityki pieniężnej i okresowych ocen sytuacji pieniężnej państwa oraz oceny sytuacji finansowej banków i ryzyka sektora bankowego. KZBS w związku z licznymi uwagami przedstawicieli bankowości spółdzielczej w dniu 7 grudnia br. ponownie zaapelował do NBP o kompleksowy przegląd zakresu informacji, jakie banki zobligowane są przekazywać do banku centralnego.

W przedmiotowym piśmie KZBS proponuje, by w związku z nowelizacją uchwały nr 71/2016 wziąć pod uwagę nie tylko wejście w życie od stycznia 2018 r. Międzynarodowego Standardu Sprawozdawczości Finansowej nr 9, jak również zmiany przepisów krajowych, ale przede wszystkim przeanalizować zawartość raportów obowiązkowych przekazywanych przez banki na potrzeby podmiotów tworzących Komitet Stabilności Finansowej. Wyeliminowaniu części powielającej się sprawozdawczości zdaniem Związku może pomóc rezygnacja z niezależnego przygotowania sprawozdania FINREP i wprowadzenie takich zmian w systemie raportowania, by pozyskiwane w tym zakresie dane pochodziły bezpośrednio ze sprawozdania MONREP.

Pełne pismo dotyczące powyższej kwestii zostało opublikowane w zakładce „Strefa Członkowska”.