18 sierpnia 2017Stanowisko KZBS w przedmiocie ograniczania możliwości skutecznego zabezpieczenia wierzytelności producentów rolnych

W dniu 18 sierpnia br. Krajowy Związek Banków Spółdzielczych skierował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju pismo, w którym zwrócił uwagę na istotne skutki gospodarcze i prawne związane z wprowadzeniem rozwiązań przewidzianych rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 5 lipca 2017 r. w sprawie określenia przedmiotów należących do rolnika prowadzącego gospodarstwo, które nie podlegają egzekucji.

W piśmie KZBS wskazał, iż Rozporządzenie istotnie ogranicza możliwości skutecznego zabezpieczenia wierzytelności, wynikających z umów kredytowych z właścicielami gospodarstw rolnych, co w efekcie może skutkować ograniczeniem a nawet zamknięciem drogi do uzyskania kredytów, w szczególności przez tych rolników, których głównym majątkiem jest nieruchomość rolna, zabudowania i produkcja w gospodarstwie rolnym.

Jednocześnie Związek podkreślił, iż w tym samym kontekście, głęboki niepokój sektora bankowego, jak również środowisk producentów rolnych i rolników, budzą także zmiany wprowadzone ustawą z dnia 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych innych ustaw ( Dz.U. z 2016 r. poz. 585) istotnie zmniejszające możliwość skutecznego zabezpieczenia wierzytelności bankowych, jak również ingerujące w możliwość dysponowania nieruchomością rolną.

Zdaniem KZBS istnieje również ryzyko, iż wprowadzane zmiany negatywnie wpłyną na rozwój obszarów wiejskich i szeroko rozumianej produkcji rolnej, a także na bezpieczeństwo sektora bankowego, w szczególności sektora bankowości spółdzielczej, w największym stopniu zaangażowanego w kredytowanie nakładów w rolnictwie i jego otoczeniu.

Pełna treść pisma znajduje się w zakładce „Strefa Członkowska” dostępnej po zalogowaniu.