21 marca 2018Debata regulacyjna EACB - informacja prasowa

W dniu 20 marca br. w Brukseli odbyła się debata regulacyjna. Organizatorem wydarzenia, w którym uczestniczył również przedstawiciel KZBS, było Europejskie Stowarzyszenie Banków Spółdzielczych (EACB), przy wsparciu Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (EESC).

Zagadnienia poruszone podczas dyskusji dotyczyły kluczowych czynników mających wpływ na funkcjonowanie banków spółdzielczych, w tym m.in. regulacji ostrożnościowych, czy też unii rynków kapitałowych. Podczas debaty Przewodniczący EACB Gerhard Hofmann mówił, że należy podkreślać charakter funkcjonowania banków spółdzielczych oparty na zrównoważonym rozwoju oraz „gospodarce dzielenia się” tzw. sharing economy. Taki model jest zgodny z oczekiwaniami klientów, którzy wymagają dziś bankowości zorientowanej na ich potrzeby. Jednocześnie banki spółdzielcze są także motorem rozwoju społeczno-gospodarczego w europejskich regionach i społecznościach lokalnych. Ich specyfika powinna być uwzględniona w regulacjach prawnych i nadzorczych, dlatego Przewodniczący EACB wzywał unijnych decydentów i władze do wspierania rozwoju sprawdzonych modeli zarządzania, które zapewniają dywersyfikację sektora bankowego. Przy okazji debaty regulacyjnej EACB opracował i rozpowszechnił dokument "Komunikaty banków spółdzielczych dotyczące regulacji i nadzoru".

Debata regulacyjna jest jednym z elementów wpisanych w tegoroczne obchody dwusetnej rocznicy urodzin pioniera europejskiej i światowej bankowości spółdzielczej - Friedricha Wilhelma Raiffeisena. Na tę okoliczność EACB opublikowało broszurę pt. "Banki spółdzielcze w służbie członków i społeczeństwa". Stosowny wkład do tej prestiżowej publikacji, w imieniu polskiego środowiska banków spółdzielczych, wniósł także KZBS.

Z pełną treścią jubileuszowej publikacji mogą się Państwo zapoznać pobierając poniższy plik:

200. rocznica Raiffeisena - broszura EACB